VERY PRACTICAL: THE HOW.

footprints8

Mijn pake nam vroeger pas iemand in dienst als ze een week samen gewerkt hadden. De logica hierachter? Pas dan was er helder wat de toegevoegde waarde voor beiden was en – belangrijker nog – wat de materiële waarde van de werknemer werd. ‘Dan kreeg je daarna 25gulden per week of iets dergelijks‘, vertelde mijn vader toen ik hem onlangs vroeg naar de constructie.

De waardering van werk heb ik altijd een gekke gevonden. Hoe kun je weten wat de waarde van iets is? Tijd is allang geen graadmeter meer voor succes. Soms is iets klaar binnen een kwartier, soms in drie dagen. Bovendien is het vreemd om, in mijn geval, iemand te laten betalen omdat ik al koffiedrinkend adviezen geef. Zeker als zo’n sessie eenmalig is. Je weet namelijk nooit wat de effecten op langere termijn zijn. Om die reden gissen de meeste mensen maar wat. Een tarief wordt zodoende gebaseerd op eerdere resultaten, op je naam en op dat wat de organisatie ‘onbewust’ over je denkt (man-vrouw gedoe).

Ik zou graag zien dat we hier collectief bewuster mee omgaan. Maar voor een ander kan ik niets bepalen, enkel voor mezelf. En dus verander ik mijn werkwijze. Adviesklussen, inspiratiesessies, ‘even meekijk momenten’ waar ik voor gevraagd word: Ze komen allemaal terecht in mijn nieuwe pilot ‘WAARDE NA(AR) WERK.’ En dat werkt zo:

CONCREET:

  1. U vertelt wat u van me hebben wilt. Ik kom dat geven omdat ik er blij van word. We spreken van tevoren niet af wat dat ‘moet kosten‘.
  2. Ik geef u daarna een richttarief, de ervaring leert dat mensen dat fijn vinden. Maar daar hoeft u zich niet aan te houden. Dit is alleen een denkrichting. U kiest wat u op de factuur invult.
  3. Na ongeveer zes weken stuur ik u een tweede factuur: de ‘VALLENDE KWARTJES FACTUUR.’ Op deze factuur bepaalt u of er in de tussenliggende periode nog kwartjes gevallen zijn die van zo’n grote waarde zijn dat u me daar in euro’s voor wilt uitbetalen. Om de vallende-kwartjes-factuur loepzuiver te houden is het natuurlijk ook zo dat u na zes weken uw eerdere factuur mag herzien en een stukje geld mag terug vragen.
  4. We delen met elkaar wat de uitwerking van de interventie is, anders hebben we er beiden niks aan en kan ik net zo goed een torenhoog geldbedrag per uur neerleggen. Maar dat is dus niet zo leuk als dit.

 

get-something-done-and-make-money-online1